’n ritje in de tandradbaan van Boedapest maken!

Tijdens onze avondwandeling door Boedapest kwamen we deze tandradbaan tegen. Ik had het al eens eerder voorbij zien komen in een reisboekje maar het zag er nog leuker uit in het echt. Dus besloten we er de volgende dag een ritje in te maken. Aangezien we toch bovenop de Boeda-berg moesten zijn voor ons bezoek aan het Nationaal Museum van Hongarije kwam dat ook nog eens goed uit.


De tandradbaan ligt centraal en je loopt er eigenlijk niet snel voorbij. Als je over de kettingbrug loopt naar de Boeda-zijde dan ben je er praktisch al. Laat je overigens niet oplichten door het cafeetje dat er pal naast ligt. Als je namelijk toevallig geen HUF bij je hebt, kun je er wel met euro betalen maar daar rekenen ze met een zeer onredelijke wisselkoers. Niet doen dus. Wij hebben daar bijna 4 euro betaald voor één flesje cola van 250 ml. Iets wat we eigenlijk niet hadden moeten doen maar we hadden erg veel dorst.

IMG_8844

Links is de tandradbaan te zien, foto genomen vanaf de Kettingbrug

Toen wij er waren (rond tien uur ‘s ochtends) was het lekker rustig, geen last gehad van rijen. Later op de dag werd het wel wat drukker dus als je lekker snel in het karretje wil is het een aanrader wat vroeger weg te gaan.

IMG_8853

IMG_8859

Een enkeltje kost 1200 HUF, wat ongeveer gelijk is aan 4 euro. Zie hieronder een kaartje met de volledige prijslijst.

IMG_8767

Informatiebord voor de tandradbaan

En dan is het tijd om in te stappen! Wil je het beste uitzicht (wie niet overigens)? Ga dan helemaal voorin zitten.

Tandradbaan in Boedapest

Tandradbaan in Boedapest

Het was een hele beleving an sich. Ondanks mijn hoogtevrees heb ik hier toch wel echt van kunnen genieten. Prachtig uitzicht en een leuke attractie.

Uitzicht Tandradbaan Boedapest

Dit is ongeveer halverwege op de tandradbaan. Het lijkt niet zo hoog maar dat was het wel hoor!

20170711_093659

Ook leuk om te weten is dat deze tandradbaan al sinds 1870 bezoekers naar boven brengt! Boedapest was toentertijd de tweede stad, na Lyon, die over zo’n tandradbaan beschikte. In de tweede wereldoorlog werd de tandradbaan helaas volledig verwoest door het geweld maar na de tweede wereldoorlog kwam er al het plan om de tandradbaan een nieuw leven in te blazen. Dit heeft enige vertraging gehad maar in 1986 gingen de deuren weer open voor het publiek. Het stationnetje boven geeft meer informatie over de geschiedenis middels informatieborden.

Het ritje is dus ook nog eens cultureel verantwoord 😉

Tandradbaan Boedapest bezienswaardigheden

Dit is het station van de tandradbaan bovenop de berg.

Conclusie: zeker de moeite waard wat betreft het uitzicht, de attractie zelf maar je bent ook nog eens lekker snel boven want het ritje duurt slechts 1,5 minuut.

Boedapest Hongarije bezienswaardigheden

Prachtig uitzicht op de pest-zijde

 

Plaats een reactie